Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Emlődaganat
Emlődaganat
2015-03-19
Az állatorvos munkája során tapasztalja, milyen gyakran kell sajnos kisállatokon is az emlődaganatot diagnosztizálni. Az emlődaganatok gyakrabban alakulnak ki ivarilag aktív nőstényen, jelentős szóródást mutathatnak már megjelenésekor az emlőkben, és az áttétképződés is jellemző: rosszindulatú daganatok esetén a tüdőben, vagy más szervekben.

Az állatorvos munkája során tapasztalja, milyen gyakran kell sajnos kisállatokon is az emlődaganatot diagnosztizálni. Az emlődaganatok gyakrabban alakulnak ki ivarilag aktív nőstényen, jelentős szóródást mutathatnak már megjelenésekor az emlőkben, és az áttétképződés is jellemző: rosszindulatú daganatok esetén a tüdőben, vagy más szervekben. A gyógykezelés általában ebből is következően néha komplikált feladat, hiszen egy összetett problémáról van szó, a legtöbb esetben nem elégedhetünk meg a daganat lokális eltávolításával.

Annak feltérképezése, milyen mértékben kiterjedt folyamatról van szó, tüdőröntgent, vérvizsgálatot, esetenként más kiegészítő vizsgálatot is igényel a műtét előtt, (pl.: hasüregi ultrahangos vizsgálatot, CT vizsgálatot, scintigráfiás vizsgálatot.) Lokális, áttét nélküli, jól körülhatárolt daganatnál sokszor elegendő talán annak eltávolítása, de kiterjedtebb, bizonytalan határú képletek esetén a teljes emlőtelep eltávolítását javasolhatjuk, ha kétoldali műtétre van szükség, az, 2-3 hét különbséggel elvégezhető.

Az állat ivartalanítását nem árt átgondolni, (ha más okból ez nem ellenjavallt, pl.: fedeztetési szándék, stb.) elvégzése csökkenti a daganat újra kialakulási valószínűségét.

Dr. Bánfi András állatorvos

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri