Primavetrendelo.hu / Szakterületeink / Ortopédiai és traumatológiai betegvizsgálat, műtétek
Ortopédiai és traumatológiai betegvizsgálat, műtétek

A Kisállat- ortopédia a szervezet, tartó és mozgató szervrendszerével foglalkozó tudományág, a csontokat, ízületeket, izmokat, szalagokat, valamint ezek kapcsolatát vizsgálja, orvosolja. A csontok és az ízületek, pl.: a könyök,- csípőízületek rendellenes fejlődését, traumás megbetegedését diagnosztizálja, gyógykezeli.

Traumatológia, a sebészet sérülésekkel foglalkozó ága.

Humán orvoslásban külön szakterület a radiológia, kisállat orvoslásban ez a terület összeolvad és szerves része a sebészetnek, így az ortopédia- traumatológiai betegvizsgálatoknak is.

Rendelőintézetünk közel 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, digitális röntgen készülék, CT és MRI diagnosztikai gépek állnak szakorvosaink rendelkezésére a pontos diagnózis felállításához.

Budapest állatorvos

Milyen tünetek jellemzők? Mikor forduljon ortopédus állatorvosainkhoz?

 • - Sántaság: a sántaság olyan mozgászavar, amelyet végtagok és a kapcsolóöv megbetegedése idéz elő, ezért a végtagok vizsgálatát mindig a sántaság elemzésével kezdik, és a tapasztaltak birtokában végzik el a helyi vizsgálatokat. A sántaságnak fokozatai vannak. Bizonyos idő elteltével lehet, részlegesen terheli az állat a sérült végtagot, de ez nem azt jelenti, hogy a bántalom megszűnt! Sőt! Ha sok idő telik el a sérüléstől, izomsorvadás is felléphet, a sántaság állandósulhat. Ilyenkor a betegség sokkal nehezebben gyógyítható, sajnos nem minden esetben maradéktalanul.

  A sántaság okai lehetnek:
  • izomgyengeség, duzzadt, fájdalmas, kitelt, meleg, esetlegesen ficamodott ízület, szalag-, ínszakadás és megnyúlás, izomsérülés, csontelváltozások, pl.: felpuhulás, gyulladás, traumás sérülés, a talajjal érintkező struktúrák megbetegedései p.: karomágy és talppárna elváltozások
  • A sántaság lehet egyoldali, kétoldali sántaság, 1,2,3,4 végtagot érintő előreviteli, vagy megterhelési típusú, folyamatos, vagy intermittáló (vissza-visszatérő). A súlyosságát négyes skálán értékeljük, ahol az 1/1-es a finom, épp észrevehető, és a 4/4-es a három lábon járó, a fájdalmas végtagot folyamatosan nem terhelő állatra vonatkozik.
  • Különleges sántaságok lehetnek: csoszogás, keresztbelépés, bizonyos távolság megtétele után összerogy, és pihenés után képes csak tovább haladni, a fej jelentős mozgása kíséri a sántaságot, farlengetés, nyak- fej lógatás, ataxiás-, díszlépés,- dysmetriás mozgás.

Az állatok bármelyik életszakaszában felmerülhetnek mozgásszervi problémák. Nem csak traumás okú esetek fordulhatnak elő, a rendellenes fejlődés (pl.: ízületi dysplasia, alkarcsont növekedési zónájának korai záródása) diagnosztizálása, megelőzése, gyógykezelése sok későbbi, súlyosan káros következménytől védheti meg az állatot, vagy csökkenti azok kártételét.

Hivatalos dysplasia-szűrés (csípő, – könyök, vállízület) ajánlott ideje 12 hónapos, vagy az afeletti kor. Szükséges hozzá az állat azonosításához a mikrochipszám, származási bizonyítvány eredeti példánya. (A röntgen felvétel altatásban történik! Ezért a vizsgálatot 10-12 órás koplalás után érdemes elvégeztetni!). A tulajdonos előzetes bírálatot kap Rendelőintézetünkben, majd az ő kérésére továbbítjuk egy független felülvéleményező szervezethez. (MKOE) A végleges eredményt a fajtaklub vezeti rá a törzskönyvre. További információt kérjen telefonon: +36 1 306 13 64 telefonszámon.

Javasolható azokban az esetekben, amikor a fölmenők rendelkeztek valamely dysplasia minősítéssel, (pl.: csípődysplasia) az utód esetén az előszűrés elvégzése 7-12 hónapos korban. Sok esetben a korai diagnózis után korán elkezdett terápia javíthatja a felnőttkori dysplasia következményeket.

Betegvizsgálat, diagnózis

Először altatás nélkül vizsgáljuk meg Kedvencét. (Csak abban az esetben alkalmazunk bódítást, ha a fájdalom olyan mértékű, hogy az állat megtagadja az együttműködést vizsgálat közben és nem lehetséges a vizsgálat precíz megvalósítása)

Az esetek többségében a fizikai vizsgálatot követi egy röntgen felvétel elkészítése. Ez esetben megkérjük, hogy a tulajdonos foglaljon helyet a váróban és szakképzett kollégánk elkíséri, átviszi kedvencét a röntgen-helységbe. A felvétel minősége érdekében előfordulhat, hogy bódításban kell elvégeznünk a vizsgálat ezen részét. Erről minden esetben tájékoztatjuk a tulajdonost. Ha bódításra kerül sor, legtöbbször megvárjuk az ébredést, így az állat saját lábán hagyhatja el Rendelőintézetünket!

Ha megszületett a diagnózis, a gyógykezelést, esetleges műtéti beavatkozást, gyógyszeres kezelést a tulajdonossal megbeszéli kezelő állatorvosa.

Rendelőintézetünk egyik fő szakterülete az ortopédiai – és traumatológiai betegvizsgálat és műtétek. Évente több, mint 3000 műtétet végzünk. A legsűrűbben előforduló esetek:

A legsűrűbben előforduló esetek:

 • vállízületi kórképek:
  • dysplasia
  • porcleválás
  • M. biceps ín-izom betegségek
  • ficam

 • könyökízületi kórképek:
  • könyökízületi dysplasia, traumás sérülések: ficam, törés

 • csípőízületi kórképek:
  • csípőízületi dysplasia
  • arthrosis
  • ficam, törés
  • perthes kór

 • térdízületi kórképek:
 • végtagok esetén:
  • csontot érintő repedések, törések
  • csontbetegségek: porosis, gyulladás, daganatok
  • ízületbe terjedő repedések, törések
  • ízületi gyulladások
  • végtagi zúzódások
  • fejlődési rendellenességek

Műtéti eljárások

Budapest állatorvos
 • Artroszkópia

  Váll- könyökízületi dysplasia, porcleválás esetén alkalmazható eljárás, melynek előnye kisebb seb, gyorsabb gyógyulási idő a hagyományos feltárási technikához képest. Részletesebb leírást itt olvashat.

 • TPLO

  20 kg feletti kutyáknál az elülső keresztező szalagszakadásnál egy implantátum (lemez és csavarok) segítségével stabilizájuk a térdizületet. Eljárásról bővebben itt olvashat.

 • Törések rögzítésének lehetőségei

  A balesetek okozta törések rögzítését több tényező befolyásolja, például hogy hol tört el a csont, mekkora a páciens, a balesettől eltelt idő, nyílt-e a sérülés, mennyire sérült a csontozat. Ennek megfelelően a RTG felvétel segítségével állatorvosaink tájékoztatják a tulajdonost a lehetőségekről illetve az árról.
  Az implantátumokat átlagosan 3 hónap elteltével eltávolítjuk, ha a sérülés teljesen meggyógyult. Ez egy újabb, (bár kisebb) műtétnek számít, altatásban történik.

 • Amputáció

  Sajnos előfordulhat, hogy egy végtag valamilyen okból már nem megmenthető. Súlyos traumás sérülés okán ér- ideg táplálását vesztett, gyógyulásra nem hajlamos, vagy csontdaganatos végtag, mely olyan helyen és stádiumban van, hogy az amputáció meghosszabbíthatja a beteg életét.

Rendelőintézetünk műtéti rendjéről itt olvashat, hasznos információkkal.

Műtéti időpontot, árral kapcsolatos információkat telefonon kérhet a +36 1 306 13 64 telefonszámon.

Mit tegyen, ha kedvencével baleset történik?

Minden esetben érdemes állatorvoshoz fordulni és megvizsgáltatni! Ha nincs szabad szemmel látható sérülés, röntgen vagy ultrahang felvétellel bizonyosodhatunk meg arról, hogy nem történt belső sérülés.

Minden friss traumás esetben, az állat stabilizálása az elsődleges feladat! Friss balesetes állatot (a trauma 24 órán belül érte) rendszerint nem műtűnk a baleset napján! Az állat kórházi ellátásban részesül, alapos kivizsgáláson esik túl és ha állapota engedi, akkor kerülhet sor esetleges műtéti beavatkozásra.

Különleges esetekről Dr Bánfi András blogjában itt olvashat.

Ortopédiai és traumatológiai vizsgálatot és műtétet végző szakorvosaink
A témához kapcsolódó szakmai cikkeink
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri