Primavetrendelo.hu / Szakterületeink / Neurológiai betegvizsgálatok, műtétek
Neurológia betegvizsgálat, diagnosztika, műtétek

A neurológiai szakterület az idegrendszer rendellenességeivel foglalkozik. Pontosabban: az összes olyan betegség diagnosztizálásával és gyógyításával, amelyek kapcsolatba hozhatóak a központi (agy és gerincoszlop)- és a perifériás idegrendszerrel.

Rendelőintézetünk egyik kiemelt szakterülete az idegsebészet, azaz neurológiai sebészet. Mind a diagnosztikához mind a gyógyításhoz megfelelő eszközökkel és szaktudással rendelkezünk. Rendelőintézetünkben évente 500-nál több gerinc-idegrendszeri elváltozásban szenvedő beteget gyógykezelünk.

Neurológiai vizsgálatokra, diagnózis felállítására illetve műtétekre az ország minden részéről érkeznek hozzánk küldött betegek. Ilyen esetekben az igényelt ellátás után mind a tulajdonosnak mind a küldő állatorvosnak zárójelentést adunk.

Alapvizsgálat: mely során az állat mozgását és testtartását, majd a testtartási reakciókat és az érző funkciókat vizsgáljuk. A vizsgálatok sosem altatásban történnek! Az alapvizsgálatokat a pontos diagnózis érdekében további vizsgálatok követhetik. Rendelőintézetünk minden olyan eszközzel fel van szerelve, ami ehhez szükséges:

  • Digitális Röntgen
  • gerincfolyadék vizsgálathoz minta vétel laboratóriumi vizsgálathoz
  • 2012-ben Magyarországon egyedülállóan, üzembe helyeztük PET MRI készülékünket,melyet 2016-ban egy jelentősen nagyobb teljesítményű, korszerű készülékre cseréltünk (Hitachi Aperto Lucent 0,4 T) . A fő indikációs területe a gerinc és az agy különböző elváltozásai, valamint a tumor diagnosztika. A magmágneses rezonancia vizsgálat ún. nem invazív beavatkozás, ami annyit jelent, hogy az altatás rizikóján felül nincs más szövődmény lehetőség, kontrasztanyag leggyakrabban nem szükséges a vizsgálathoz. További információt Dr. Bánfi András blogjában itt olvashat vagy a www.primavetmri.hu oldalon.
  • 2014 –től üzemel egy nagyteljesítményű CT készülék (4 szeletes spirál CT, GE Lightspeed Plus), mely jelentősen meggyorsította a vizsgálatokat illetve kibővítette a vizsgálható betegségek körét. Nem csak a központi idegrendszer, hanem gyakorlatilag bármely testtájék részletes anatómia feltérképezése lehetséges néhány perces vizsgálattal.
  • myelográfia azaz gerincfestés. Térszűkítő folyamat lehet bevérzés, daganat, elmozdult csigolya, porckorong sérv, csontos szűkület stb. Ha ezen elváltozások nem látszanak a natív (festés nélküli) RTG felvételen, és a beteg műtéte elkerülhetetlen a gerincfestés módszere lehet az egyik, amelyik segítségével az elváltozás pontos helye kimutatható.

Utóbbi vizsgálatok altatásban történnek.

Budapest állatorvos

A vizsgálatok eredményét CD-n átadjuk a tulajdonosnak, illetve ha beutalóval érkezett, emailben továbbítjuk a kezelő állatorvosnak. Ha a diagnózis műtendő jelenséget állapít meg és a tulajdonos kéri a beavatkozást, műtétre kerül a sor. Rendelőintézetünk műtéti rendszeréről itt olvashat részletesebben.

A műtétet követően ajánlott a kórházi ellátás még legalább egy napig, ellentétben az általános sebészeti műtéteknél leírtaknál. Fájdalomcsillapítás mellett, fokozatosan ébresztjük a beavatkozás után a betegeket. A beteg ébredés és lábadozás közben állandó állatorvosi kontroll alatt marad.

A lábadozást és a gyógyulás idejét sok tényező befolyásolja. Ezekről minden esetben kap felvilágosítást a tulajdonos (a műtét előtt és után is). Kedvence hazaadásakor, a zárójelentés tartalmazza a gyógyszeres kezelést, az otthoni tartási javaslatokat, a javasolt kontrollok idejét. Ezt a zárójelentést elküldjük beküldő állatorvosának is.

Sok esetben van lehetőség a gyógyulás alternatív segítésére. (www.ebfizio.hu)

Milyen betegségek a leggyakoriabbak?

  • porckorongsérv (nyaki, hát-ágyéki)
  • CEC (cauda equina compressio)
  • gerinc traumás sérülései, (törés, ficam)
  • wobbler szindróma
  • beagle pain szindróma

Kihez fordujon Nálunk ha neurológiai tüneteket tapasztal?

Dr. Kendik Zsolt több külföldi sebészeti klinikán szerezte szaktudását és Rendelőintézetünk másik gerincspecialistája.

Dr. Benda Dávid, akinek szakterülete a neurológiai fizikális vizsgálat, MR és CT felvételek értékelése.


Neurológiai vizsgálatra előjegyzés szükséges!

További információ telefonon: +36 1 306 13 64 H-V, 8-20.00 között

Neurológiai vizsgálatot és műtétet végző szakorvosaink
A témához kapcsolódó szakmai cikkeink
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri