Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Darázscsípés
Darázscsípés
2015-07-22
Darázs, vagy méh, de a sokszor bögöly és egyéb szúrólegyek csípésével számolnunk kell nyáron állatainkon is. A legtöbbször a csípésnek nincsenek komolyabb következményei. Gyakran azonban igen komoly allergiás reakciót vált ki egy-egy csípés, melynek már „drámai” hatásai is lehetnek.

Darázs, vagy méh, de a sokszor bögöly és egyéb szúrólegyek csípésével számolnunk kell nyáron állatainkon is. A legtöbbször a csípésnek nincsenek komolyabb következményei. Gyakran azonban igen komoly allergiás reakciót vált ki egy-egy csípés, melynek már „drámai” hatásai is lehetnek. A fülek, a pofa, az ajkak, a szemhéjak bőr alatti kötőszövetében hirtelen igen sok vizenyő gyűlhet össze, mely az arcvonásokat teljesen eltorzíthatja: „vizilófej”alakulhat ki. Mindez igen látványos, de általában nem veszélyes, de amint a száj és a torok-gége nyálkahártyája is beduzzad, a beszűkülő légutak miatt életveszélybe kerülhet az állat. A szűkülő légutak egyre hangosabb sípoló légzéssel és erőltetett, robbanásszerű, improduktív köhögéssel hívják fel a veszélyre a figyelmet. Hasonló gyors lefolyású allergiás reakciót okozhat, ha a kutya bekapja a darazsat, mely a nyelvgyök garat táján a nyelés fázisában csípi meg az állatot. A nyelvcsípés hatalmasan megduzzadt nyelvvel jár, de ha ez a torok-gége tájékot nem szűkíti jelentősen, bár látványos, de nem veszélyes elváltozásnak számít. Fontos tehát a tünetek kezdetekor (sípoló légzési hang a torokból, erőltetett köhögés) azok felismerése és a legközelebb lévő állatorvos azonnali felkeresése. A beadott erős hatású gyógyszerek hatására az ödéma gyorsan lehúzódik általában, de időnként a gégemetszés az egyetlen, amivel az állat élete megmenthető.

Dr. Bánfi András kisállatgyógyász szakállatorvos

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri