Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Xilit mérgezés kutyában és görényben
Xilit mérgezés kutyában és görényben
2017-01-09
Egyre több egészségtudatos háztartásban található meg a xilit (nyírfacukor), mint a finomított cukor alternatívája. A xilitet eleinte nyírfából vonták ki,de a megnövekedett igény miatt akár kukoricaszárból is elő tudják állítani. A cukorral összehasonlítva emberekre számos előnnyel rendelkezik: nem emeli meg a vércukorszintet hirtelen, nem roncsolja a fogakat és kalóriaértéke is jóval kedvezőbb (de nem nullkalóriás).

Egyre több egészségtudatos háztartásban található meg a xilit (nyírfacukor), mint a finomított cukor alternatívája. A xilitet eleinte nyírfából vonták ki,de a megnövekedett igény miatt akár kukoricaszárból is elő tudják állítani. A cukorral összehasonlítva emberekre számos előnnyel rendelkezik: nem emeli meg a vércukorszintet hirtelen, nem roncsolja a fogakat és kalóriaértéke is jóval kedvezőbb (de nem nullkalóriás). Mellékhatása emberekben nagy mennyiségben fogyasztva a hasmenés, ami háziállatainkra nem mondható el, ugyanis kutyában és görényben igen komoly, életveszélyes állapotot tud előidézni a xilit.

Hogyan juthat hozzá kedvencünk

Leggyakrabban házi vagy bolti sütemények és kekszek okozzák a gondot. Érdemes minden esetben végigböngészni a csomagolást, ha új terméket próbálunk ki és mindenképpen meg szeretnénk kóstoltatni kedvencünkkel is. Xilit található még a cukormentes rágógumikban, fogkrémekben, cukorkákban, bár ezeket szerencsére a állataink nem fogyasztják nagy kedvvel.

Tünetek

A hatásmechanizmus egyelőre ismeretlen, de azt tudjuk, hogy a xilit felvétel után 30-60 perccel a kutyák és görények szervezetében az inzulinszint jelentősen megnő, ami hirtelen vércukorszint csökkenést okoz. Ez olyan, mintha egy cukorbeteg ember inzulin beadás környékén nem enne.

100-150 mg/ testtömegkilógramm xilit már okoz mérgezéses tüneteket. Ez egy 10 kg-os kutya esetében 1-1,5 grammot jelent. Ez igen kis mennyiség, kb fél kávéskanál.

Első tünetként általában hányás, hasmenés szerepel, amit kóválygás, szédelgés követ. Később remegés, erős bágyadtság, majd akár kóma következhet. Nagyobb adagnál a szer májkárosító hatását lehet megfigyelni: vérvétellel bizonyos májenzimek emelkedése látható, de a tünetek között akár sárgaság, tompultság és vérzékenység is szerepelhet súlyos esetben.

Mit tegyünk, ha kutyánk vagy görényünk xilithez jutott?

Azonnal hívjuk állatorvosunkat, hogy fel tudjon készülni a mihamarabbi segítségnyújtásra! Indulás előtt gyorsan meg lehet próbálni mézet etetni az állattal (nagyon vigyázva, mert az esetleges izomgörcsök, remegés miatt az amúgy nem harapós állat is megkaphatja a kezünket).

Az rendelőben az állatorvos azonnal cukros infúziót ad a kutyának. Ha a szer felvétele egy órán belül történt, akkor szóba jöhet a hánytatás is. Megkezdődhet a kiegészítő (hányáscsillapítás, gyomorvédelem) és májtámogató terápia is. Mindenképpen érdemes a szerv állapotát vérvétellel kontrollálni kb egy-két héttel a mérgezés után. Szükség lehet hosszabb távú májtámogató kúrára otthonra adott gyógyszerekkel is.

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri