Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Döme malac esete a kaviccsal
Döme malac esete a kaviccsal
2017-10-03
Döme egy hófehér, 4 éves, neve ellenére nőstény tengerimalacka, akit a tulajdonosa a feneke alatti furcsa duzzanat miatt hozott el teljesen gyanútlanul az egzotikus szakrendelésre. Döme szerencsére semmi más tünetet nem mutatott, evett, ivott, vígan sípolt a kedvenc falatjainak.

Döme egy hófehér, 4 éves, neve ellenére nőstény tengerimalacka, akit a tulajdonosa a feneke alatti furcsa duzzanat miatt hozott el teljesen gyanútlanul az egzotikus szakrendelésre. Döme szerencsére semmi más tünetet nem mutatott, evett, ivott, vígan sípolt a kedvenc falatjainak. A malacka alapos vizsgálata során megnéztük a szőrzetét, bőrét, meghallgattuk a mellkasát fonendoszkóppal, áttapogattuk a hasát, ami szerencsére nem volt fájdalmas és benéztünk a szájába, hogy a fogaira is tudjunk venni egy pillantást. Eddig Dömén semmi kórosat nem vettünk észre. A feneke alá nyúlva viszont egy furcsa, kemény tapintatú göböt lehetett érezni, így a területet alaposabban szemügyre vettük. A göböcske Döme hüvelyének külső részén (pérájában) egy kis kövecske volt, ami nem a külvilágról került oda, hanem a húgyszervekből jutott le szépen lassan. Ez a kis kavics a péra bejáratánál nagyon veszélyes lehet, mert ha elzárja a húgycső utolsó, kimeneti részét, akkor a vizelet nem tud távozni, ami következményes veseleálláshoz és esetleges halálhoz vezethet. Ezért a tulajdonossal egyetértésben azonnal elbódítottuk Dömét és gondoskodtunk a fájdalomcsillapításról is, hogy el tudjuk távolítani a kövecskét. Ezt megelőzően készítettünk röntgenfelvételt a malacka testéről, hogy pontosan láthassuk a kő méretét és kizárjuk egyéb kövek jelenlétét például a vesében vagy a húgyhólyagban. Dömének szerencsére csak a hüvelyében volt kő.

Néhány perc alatt, nagyon lassan, szépen fejtegetve el lehetett távolítani a követ anélkül, hogy meg kellett volna nagyobbítani a hüvely bemenetét. Döme a beavatkozást követően hamar magához tért, megkönnyebbült a fájdalomtól, amit a kő nyomó és feszítő ereje okozott és szinte azonnal elkezdett szénát enni a hordozójában.

Dömének több okból nagy szerencséje volt, egyrészt, mert lelkiismeretes gazdája azonnal elhozta őt, amint észlelte, hogy valami nincs rendben a malackával. Másrészt aránylag könnyen eltávolítható volt a kő és nem kellet komolyabb műtéti beavatkozást elvégezni a malacon, harmadrészt pedig nincs arra utaló jel, hogy Dömének máshol is lenne húgyköve.

Milyen intő jel utalhat arra, ha egy tengerimalacnak kő vagy kavicsok vannak a húgyszerveiben? Gyakori a sokszor, kis mennyiségű vizelet ürítése, ami lehet esetleg rózsaszínes vagy friss vércseppes. Mivel ezek a betegségek fájdalommal járhatnak, elképzelhető, hogy a malacka púposítja a hátát, étvágytalan lesz, elbújik, indokolatlanul sokat sípol, keveset vagy egyáltalán nem eszik. Ilyen esetben azonnal el kell vinni az állatkát állatorvoshoz, lehetőség szerint egzotikus állatokkal foglalkozó szakemberhez!

Rendelőnkben dr. Hámori Andrea és dr. Donka Melinda várja a kis betegeket a 061-306-13-64-es telefonszámon való bejelentkezés után.

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri